Наши

В Китай, Корея и други азиатски страни растат необичайни крушови дървета, наречени Наши на японски.

Доскоро азиатските круши извън Азия не бяха нито по-широко известни, нито култивирани. Необичайният вкус на плодовете обаче означава, че от втората половина на ХХ век те започват да се внасят в по-голям мащаб в страните от Европа, Америка и Нова Зеландия.Този вид расте добре и дава плодове и при други климатични условия.

 В момента у нас се провеждат изследвания за идентифициране на най-полезните сортове за отглеждане. Характерна особеност на азиатските круши е сферичната форма на плодовете им, което ги прави по-скоро като ябълки, отколкото типични круши.

Поради тази причина името им понякога е неправилно - ябълкови круши. Месото на тези екзотични плодове е уникално. Когато крушите са узрели за реколта, те стават много сладки и изключително сочни. Вкусът често е деликатен намек за ванилия. Хрупкавостта на плътта също се споменава като специална характеристика, тъй като плодовете са изключително крехки.

Поради тази причина с плодовете трябва да се борави изключително внимателно по време на беритбата, за да не се повредят. Ето защо в магазините често можете да намерите круши, покрити с мрежа, за да се предотврати смачкване. Плодовете се съхраняват доста добре и могат лесно да оцелеят в продължение на няколко седмици у дома.